Project | Nieuwkomers

Het Nieuwkomers project draait om de documentaire ‘The making of’. Hierin worden de verhalen in beeld gebracht die een groep nieuwkomers uit verschillende landen van herkomst in de leeftijd van 20 tot 22 jaar zelf willen vertellen. Het project laat zien hoe deze groep zich beweegt in een andere wereld als onderdeel van de crew van de documentaire. De nieuwkomers zijn dus zowel het onderwerp van de film als de makers van de film.

Sinds 2015 hebben veel mensen uit voornamelijk Eritrea en Syrie bescherming gezocht in Nederland. Een kleiner deel komt uit Irak, Iran en Afghanistan. Wie zijn deze mensen? Wat houdt hen bezig? Wat is het verhaal van hun verleden en hoe zien zij de toekomst? De media geeft ons een bepaald beeld van vluchtelingen en praat over nieuwkomers en niet met nieuwkomers. Het project ‘The making of’ laat zien wat de dagelijkse waarheid voor een nieuwkomer is die in Nederland een nieuw leven probeert op te bouwen en op hetzelfde moment afscheid probeert te nemen van zijn oude leven in zijn thuisland. 

Door research van Stichting Lopend Buffet en nieuwkomer/ journalist Abdulrahman Alhilal is onder andere aan het licht gekomen dat slechts enkele uit de totale nieuwkomersgroep erin slagen een baan te vinden naar opleiding, vermogen en talent. Taal is vaak een oorzaak, maar ook huidige systemen zorgen ervoor dat er niet uitgegaan wordt van talent. Daarnaast is ook het ontbreken van een netwerk en de juiste ingangen bij bedrijven en werkgevers een duidelijke reden dat nieuwkomers niet verder komen in het vinden van een baan in hun vakgebied.

‘The making of’ biedt de mogelijkheid om nieuwkomers in hun talent en dus kracht te zetten. Na afloop kunnen zij deze ervaring toevoegen aan hun CV. Stichting Lopend Buffet werkt in dit project samen met het Koning Willem 1 College, Route 4.

Bekijk hier de film: The making of

De Stichting bedankt De Gemeente ’s-Hertogenbosch voor de financiële ondersteuning.