Project | Minibiografieen

Stichting Lopend Buffet schrijft voor zowel alleenstaande senioren als verslaafden in herstel minibiografieën. Met deze maatschappelijke schrijfprojecten wordt een kort en persoonlijk inkijkje in iemands levensverhaal gegeven. 

minibiografie project alleenstaande ouderen

Alleenstaande senioren

Stichting Lopend Buffet heeft in ’s-Hertogenbosch minibiografieën geschreven voor alleenstaande senioren om ze voor te stellen aan de buurt. De biografieën zijn verschenen in de buurtkrant en op de buurtsite. Senioren kwamen op deze manier makkelijker in gesprek met hun buurtgenoten.

Doelstelling van het project is in eerste instantie de senior het gevoel te geven dat zijn of haar verhaal er werkelijk toe doet. Hun levenservaring zit vol met prachtige levenslessen waar anderen van kunnen leren of zich aan kunnen spiegelen. De senior wordt voorgesteld aan de buurt zodat buurtbewoners zich bewust worden van de persoon en zijn behoefte. Wellicht herkennen mensen zich in het verhaal van één van de senioren en opent het een gesprek. Daarnaast krijgen actieve buurtbewoners en geïnteresseerden vrijwilligers inzicht in de actuele situatie en behoefte van de senioren.  Op die manier bied je handelsperspectieven. Wat kun je voor de senior in jouw buurt betekenen en hoe pak je dat aan?

“De leegte die ze achterlaat is heel groot…”

Als ik de woonkamer van Ruud Schuurmans binnenloop, wijst hij me direct op de foto van zijn vrouw. Een charmante dame met een jeugdige blik in haar ogen. “We kenden elkaar 58 jaar”, begint Ruud zijn verhaal. “Vorig jaar hebben we ons vijftigjarig huwelijk gevierd. Samen met onze twee dochters, partners, kleinkinderen en familie. Fantastisch was dat. We hebben elkaar op de kermis leren kennen in Den Bosch. Ik was zeventien jaar en zij veertien. Het was een plaatje. Ik was dan ook niet de enige die een oogje op haar had. Toch heeft ze de volgende dag met mij een afspraak gemaakt. Een paar jaar later heb ik de stoute schoenen aangetrokken en twee treinkaartjes naar Italië gekocht waar we samen een aantal weken zijn geweest. Een heerlijke tijd was dat. Ik ben echt een avonturier, altijd al geweest. Dat zit in de familie.  We hebben onze trouwringen uitgezocht bij een juwelier op het Kerkpleintje. We waren smoorverliefd. Iedere dag voel ik nu de leegte die ze heeft achtergelaten sinds ze is overleden tien maanden geleden. Leverkanker had ze. Toen we de diagnose kregen, zijn we samen met mijn dochter naar het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis gereden. We wilden weten wat de opties waren en hoeveel jaar mijn vrouw nog te leven had. De dokter vertelde haar dat het geen kwestie van jaren was, ook geen kwestie van maanden maar dat ze nog drie weken te leven had. Ze had gelijk helaas.”

Fragment 1 uit een Minibiografie

De therapeutische biografie 

Binnen de verslavingszorg draait het grootste deel van de hulpverlening uit gespreksvormen. Of dat nu is binnen praktijken, klinieken of meetings. In samenwerking met Hans Smith, oprichter en coach van Verslavingszorg, Informatie & Coaching Bureau VICB, is het pilotproject van de Therapeutisch Biografie opgestart. De Therapeutische Biografie vertelt het verhaal van het leven van verslaafden in herstel. Van kindertijd tot het heden. Door middel van intense en persoonlijke interviews probeert een professioneel journalist de verslaafde in herstel, inzicht te geven in zijn leven maar ook in zijn persoonlijkheid en zijn manier van handelen. De Therapeutisch Biografie is een indringende en concrete ondersteuning binnen het hersteltraject en geeft niet alleen de verslaafde in herstel maar ook zijn omgeving meer duidelijkheid en inzichten die kunnen dienen als handvat.
Gebleken is dat de verslaafde in herstel door zijn eigen verhaal concreet op papier te zetten tot nieuwe inzichten komt. Het daadwerkelijk lezen en teruglezen van zijn levensverhaal maakt de situatie tastbaar.  Wij hopen als stichting door middel van de Therapeutisch Biografieën verslaafden in herstel een kleine bijdrage te bieden in hun vaak levenslange worsteling.